Parterne har mulighed for at aftale hvor langt et opsigelsesvarsel, der skal gælde i lejeforholdet. Derudover kan der aftales, at der skal gælde en uopsigelighedsperiode, ligesom det kan have betydning, om der er tale om et erhvervsbeskyttet lejemål.
I henhold til loven er der forskel på lejer og udlejer opsigelsesadgang. Det følger heraf af erhvervslejeloven, at lejeren som udgangspunkt frit kan opsige lejemålet med 3 måneders varsel til den første i en måned. For så vidt angår lejeforhold om garager, stalde og lignende, er opsigelsesvarslet dog 1 måned.
Udlejers opsigelsesadgang er som udgangspunkt ikke fri, men derimod begrænset. Ifølge erhvervslejeloven kan udlejer opsige lejeforhold om lokaler til restauration, butik, kiosk eller tilsvarende brug på banegårde, i teatre, foreningsbygninger, forlystelsesanlæg, skove, parker og lignende, hvor forretningen må antages hovedsagelig at blive søgt af det publikum, der benytter de nævnte virksomheder, skove og parker, og hvor forretningen står i direkte tilknytning til disse, samt garager, stalde og lignende.
I øvrige tilfælde har udlejer kun adgang til at opsige lejeforholdet, såfremt dette kan begrundes i følgende:
- Udlejeren ønsker selv at benytte det lejede
- Udlejeren dokumenterer, at nedrivning eller ombygning af ejendommen medfører, at det lejede må fraflyttes
- Når lejeren ikke har iagttaget god skik og orden ved det lejedes benyttelse
- Når vægtige grunde i øvrigt gør det særligt magtpåliggende for udlejeren at blive løst for lejeforholdet
Vi oplever, at tvister opstår i forbindelse med opsigelsen af erhvervslejekontrakten – særligt fra udlejers side. Hvis der opstår uenigheder om erhvervslejekontrakten og erhvervslejeloven, er det vigtigt at få professionel og juridisk rådgivning, herunder en gennemgang af erhvervslejekontrakten og din retsstilling i tvisten.